Uusimmat artikkelit

Metsänomistajan mahdollisuudet 1: Metsäluotsi tuo faktoja ja turvaa päätöksiin oman metsätilan tulevaisuudesta

Mistä tietää millaiset palvelut ja millainen apu sopisivat parhaiten omalle kohdalle, kun mietit metsätilasi tulevaisuutta? Suomen Sijoitusmetsien toimitusjohtaja Jari Kinnunen kertoo Metsäluotsi-palvelusta.

Omistajanvaihdokset ja metsätilakaupat – ota Metsäluotsi rinnallesi

Suomen Sijoitusmetsien toimitusjohtaja Jari Kinnunen kuvailee Metsäluotsia kokeneeksi merikapteeniksi, joka on oman alueensa paras asiantuntija. Metsänomistajan tapauksessa Metsäluotsi on tukena ja turvana, mutta omistaja itse pitää ruorista kiinni.

Kuinka asiakkuus metsäluotsin kanssa lähtee etenemään?

“Yhteydenoton jälkeen tehdään metsänomistajan kanssa tilannekartoitus, jossa käydään läpi metsänomistajan toiveet ja määritetään alkutilanne. Käytännössä katsotaan, missä ollaan ja minne haluttaisiin edetä.”

Metsäluotsin kanssa tehtävä alkutilanteen määritys on sitoumukseton ja se tehdään kuluitta. Aluksi tavoitteena on selvittää, kokeeko metsänomistaja tarpeelliseksi saada lisää tietoa ja päätöstukea. Tarpeen vaatiessa metsäluotsin kanssa siirrytään peruskartoituksen tekemiseen.

“Kerromme myös metsätilan tämänhetkisen todellisen markkina-arvon sekä ennusteen 15 vuoden päähän. Tavoitteena on, että kartoituksen tuloksena metsänomistaja saa metsäomaisuuden laatuun ja toiveisiin perustuvat päätösvaihtoehdot, joista sitten voi valita itselleen sopivimman.”

Mitä vaihtoehtoja metsänomistajalle on ja mistä tietää mikä niistä on itselleen sopivin?

Tyypillisimpiä vaihtoehtoja metsätilan tulevaisuudelle on kolme. Jatkaa itse metsänomistajana, tehdä sukupolvenvaihdos tai liittyä yhteismetsään. Kahden jälkimmäisen parhaat puolet piilevät siinä, että tunne metsänomistajuudesta säilyy, mutta huolet ja
haasteet häviävät vähitellen, kun siirrytään pois suorasta omistajuudesta. Lisäksi yksi ratkaisu metsätilan tulevaisuudelle on siitä luopuminen.

“Vaihtoehtoina on suorakauppa, joka on nopea, vaivaton ja yksityinen. Lisäksi siinä on myyjälle alhaisimmat kustannukset. Toinen vaihtoehto on julkinen kauppa, joka onnistuu metsäluotsin avulla”, sanoo Kinnunen.

Metsäluotsin avustuksella on mahdollisuus myydä metsä takuuhinnalla, joka määrittyy markkina-arvon ennusteeseen. Tähän prosessiin lähtevä myyjä saa varmasti markkina-arvoon perustuvan hinnan kaupastaan. Julkisessa kaupassa tutkimusten mukaan
metsätilalle saa kolmanneksen enemmän hintaa.

“Metsäluotsi sopii kaikille metsänomistajille, sillä pohjimmiltaan siinä on kyse faktojen
etsimisestä ja jokaisen yksilöllisen tarpeen löytämisestä yhdessä.”

Kuuntele Radio Keskisuomalaisen haastattelu kokonaisuudessaan

Mitä Metsäluotsi tekee ja kuinka voisimme auttaa juuri sinua?