Suomen Sijoitusmetsien Metsäsijoituskoulu, osa 11: Miten voin kasvattaa metsien tuottoa?

Metsätalouden tuottoa voi lisätä monin eri tavoin. Tässä jaksossa käsitellään tuottavimmat menetelmät.

Metsänhoidon ajoitus

Metsänhoidon oikea-aikaisuus on ratkaisevaa metsän tuoton kannalta. Oikea-aikainen hoito pitää puuston kasvun nopeana ja hoitokustannukset maltillisina. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että metsä uudistetaan mahdollisimman pian uudistushakkuun jälkeen, ja taimikko tarkastetaan täydennysistutuksen tarpeen varalta. Uudistamisen lisäksi on tärkeää, että taimikonhoito tehdään ajallaan, jotta taimien kasvuolosuhteet pysyvät optimaalisina.

Pitkän aikavälin investointien tekeminen

Pitkän aikavälin investoinnit, kuten kunnostusojitukset, teiden perusparannukset ja penkkatiet, vaativat investointihetkellä suhteellisen paljon pääomaa, mutta ne maksavat itsensä takaisin paremman puunkasvun, korkeampien puun hintojen ja metsätilan arvonkehityksen kautta. Pitkän ajan investoinneista tiehankkeisiin on usein saatavilla valtion tukea.

Lannoitus

Lannoitus on yksi tuottoisimmista tavoista parantaa metsätilan tuottavuutta. Lannoituksia on kahdenlaisia: kasvatus- ja terveyslannoituksia. Kasvatuslannoitukset, kuten typpi- ja tuhkalannoitukset, lisäävät puuston kasvua ja erityisesti tukkipuun osuutta hakkuissa. Typpilannoituksia käytetään kivennäismailla, ja sen vaikutus kestää noin 10 vuotta.  Tuhkalannoitusta käytetään taas turvemailla, jossa sen vaikutus voi kestää jopa 30 vuotta. Terveyslannoitukset tehdään usein taimikkovaiheessa. Terveyslannoitusten tarkoituksena on estää puuston kasvuhäiriöitä ja parantaa puuston laatua.

Puukaupan ajoittaminen

Puukaupan ajoituksella metsänomistaja voi kasvattaa tulojaan merkittävästi verrattuna suunnittelemattomaan puunmyyntiin. Puukaupan ajoituksessa korostuvat kaksi keskeistä asiaa. Ensinnäkin sijoittajan tulee tuntea metsän kasvun kannalta optimaaliset ajankohdat harvennushakkuille ja uudistushakkuille, ja samalla varmistaa, että leimikoiden koko on järkevä. Toiseksi sijoittajan täytyy osata ennakoida markkinasuhdanteita ja ajoittaa puukaupat niiden huippuhetkiin. Vaikka tämä voi olla haasteellista, se ei ole mahdotonta ja nousee erityisen tärkeäksi, mikäli edessä on suuri puukauppa suhteessa metsänomistukseen.

Metsätalouden verotuksen tunteminen

Suomessa metsätalouden verotus vaikuttaa merkittävästi metsänomistajan metsätalouden nettotuloihin. Verovähennysmahdollisuudet ovat monipuolisia, ja niiden tuntemus on tärkeää metsäsijoittajalle, jotta verorasitus voidaan minimoida.

Vieraan pääoman käyttäminen

Metsää voidaan yleensä käyttää lainan vakuutena jopa 60 prosenttiin saakka, mikä antaa metsäsijoittajalle mahdollisuuden hyödyntää metsäomaisuuden tasearvoa. Velkavivun käytössä on olennaista varmistaa, että vieraan pääoman kustannus (korkokulut + marginaali + muut lainanhoitokulut) ovat metsätalouden tuottoa matalammat, muuten syödään oman pääoman tuottoa. Vertailu voidaan tehdä nimellisin tai reaalisin kustannuksin ja tuotto-odottein, kunhan molemmat vain ovat samalla tavalla lasketut.